Баклава

2012-12-17
CIMG0509
  • Порции: 8
  • Време на подготовка: 40m
  • Време на готвење: 30m
  • Вкупно време: 1m

Состојки
100 гр. масло
200 гр. ореви мелени
1 лажица презла
120 гр. шеќер
180 гр. маргарин
600 гр. вода
1 кг. шеќер
500 гр. кори за баклава
2 јајца

Упатство

Во подмачкан плех се редат половина од корите попрскани со масло. Над нив се става фил припремен на следниот начин: Се матат јајцата со шеќерот се додава маргаринот, презлата и мелените ореви. Се реди другата половина од корите попрскано со масло. Се сечи на коцки (ромбоиди) и се печи на 180степени.
Оладената баклава се прелива со топол шербет.



Booking.com

Print Friendly
Средна оцена од готвачи

(0 / 5)

0 5 0
Оценете го овој рецепт

0 . го оцениле рецептот

Од истата кујна:
  • ШТРУДЛА СО ЈАБОЛКА

    Штрудла со јаболка

  • КРЕМ СУПА ОД КОМПИР И ПРАЗ

    Крем супа од компир и праз

  • 2013-09-15_13-03-00

    Лангиди

  • tortici slika

    Коцкасти тортици

  • САРМИ ОД ВИНОВА ЛОЗА

    Сарми од винова лоза

Имате малку слободно време?

Коментари за рецептот

Коментар (1)

  1. објавено од Mare Sokolovska Alampieska на декември 18, 2012

    ovaa baklava ja pravese mojata majka i navistina e preubava

Add Comment Register



Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *


*

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Recipe Ads