Баклава

2012-12-17
CIMG0509
  • Порции: 8
  • Време на подготовка: 40m
  • Време на готвење: 30m
  • Вкупно време: 1m

Состојки
100 гр. масло
200 гр. ореви мелени
1 лажица презла
120 гр. шеќер
180 гр. маргарин
600 гр. вода
1 кг. шеќер
500 гр. кори за баклава
2 јајца

Упатство

Во подмачкан плех се редат половина од корите попрскани со масло. Над нив се става фил припремен на следниот начин: Се матат јајцата со шеќерот се додава маргаринот, презлата и мелените ореви. Се реди другата половина од корите попрскано со масло. Се сечи на коцки (ромбоиди) и се печи на 180степени.
Оладената баклава се прелива со топол шербет.

Print Friendly
Средна оцена од готвачи

(0 / 5)

0 5 0
Оценете го овој рецепт

0 . го оцениле рецептот

Од истата кујна:
  • 2013-09-15_13-03-00

    Лангиди

  • tortici slika

    Коцкасти тортици

  • САРМИ ОД ВИНОВА ЛОЗА

    Сарми од винова лоза

  • Photo0289

    Печени компири со кашкавал и шунка

  • Kolac

    Колач куглов

Коментари за рецептот

Коментар (1)

  1. објавено од Mare Sokolovska Alampieska на декември 18, 2012

    ovaa baklava ja pravese mojata majka i navistina e preubava

Add Comment Register



Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *


*

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>