Солени кифлички

2016-04-17
kiflicki
  • Количина: 1 плех
  • Време на подготовка: 60m
  • Време на готвење: 30m
  • Вкупно време: 1:30 h

Состојки

  • 500 гр. Екстра бело брашно тип 400 од Жито Лукс
  • 3 компири варени
  • 2 жолчки
  • 1 квасец сув
  • 150 мл. млеко
  • 1 лажичка сол
  • 2 белки
  • сусам
  • Фил: 200 гр. шунка
  • 3 лажици павлака
  • 100 гр. рендан кашкавал
PACKSHOT

Постапка

Во сад измешајте ги млекото,жолчките,квасецот,сол,компирите изрендани и брашното и замесете тесто. По месењето оставете го тестото да стаса.

Во меѓувреме подгответе го филот. Исецкајте ја саламата и изрендајте го кашкавалот. Во длабок сад измешајте ги заедно со 3 лажици павлака.

Исукајте го тестото на маса со малку брашно за да не лепи. Исечете ја кората на квадрати или триаголници по желба. На секое парче тесто ставете од филот и свиткајте го во ролна. Наредете ги кифличките во подмачкана тепсија и премачкајте ги со белка. По желба наросете ги со сусам.

Оставете ги 5 минути и потоа стевете ги да се печат во загреана рерна на 200 степени 30 минути.

Пријатен апетит!



Print Friendly
Средна оцена од готвачи

(4.2 / 5)

4.2 5 6
Оценете го овој рецепт

6 . го оцениле рецептот

Од истата кујна:
  • cimet

    Торта од цимет

  • urmi

    Колач од урми

  • mafini

    Мафини со шунка

  • MOJATA-KUJNA-Domashna-pita

    Домашна пита

  • MOJATA-KUJNA-Mlechna-kifla

    Млечни кифли

Add Comment Register



Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *


*

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Recipe Ads