Пита со јагоди

2016-05-07
401339
  • Порции: 6
  • Време на подготовка: 30m
  • Време на готвење: 30m
  • Вкупно време: 60m

Состојки

  • За питата:200гр. Екстра бело брашно тип 400 од Жито Лукс
  • 2 лажички шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 100мл. масло
  • 2 лажици млеко
  • За Филот: 4 чаши јагоди
  • 1 чаша шеќер
  • 3 лажици пченкарно брашно
  • 160мл. вода
PACKSHOT

Постапка

Се загрева рерната на 200 степени. Се мешаат сите состојки за питата додека да се добие хомогена смеса. Се истура смесата во округло тавче и се лепи на дното и по зидовите на тавчето.
Дното на тестото се боцка со вилушка неколку пати. Тестото се пече 15 минути во загреана рерна.
Наредете ги половина од јагодите внатре во испеченото тесто. Другата половина испасирајте ги со вилушка и помешајте ги со шеќер во мало тенџере. Загрејте ги на среден оган додека да зовријат.
Помешајте гпченкарно брашно и вода. Постепено додавајте ја оваа смеса во смесата со јагоди и постојано мешајте. Намалете ја јачината на ринглата и варете ја смесата 10 минути додека да згусне.
Истурете ја оваа смеса врз јагодите наредени во питата. Оставете ја питата да се излади пред да ја послужите.
На здравје!



Booking.com

Print Friendly
Средна оцена од готвачи

(5 / 5)

5 5 5
Оценете го овој рецепт

5 . го оцениле рецептот

Од истата кујна:
  • cimet

    Торта од цимет

  • urmi

    Колач од урми

  • snickers

    Snickers

  • MOJATA-KUJNA-Krofni

    Крофни

  • mafini

    Мафини со шунка

Add Comment Register



Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *


*

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Recipe Ads