Мафини со шунка

2016-04-25
mafini
  • Количина: 48 парчиња
  • Време на подготовка: 40m
  • Време на готвење: 20m
  • Вкупно време: 60m

Состојки

  • 250 гр. Екстра бело брашно тип 400 од Жито Лукс
  • прашок за пециво
  • 1 лажичка шеќер во прав
  • сол и бибер
  • 2 главици млад кромид ситно сецкан
  • 150 мл. млеко
  • 1 јајце, изматено
  • 100 мл. масло
  • 100 гр. шунка, ситно сецкана
  • 200 гр. рендан кашкавал
  • 125 гр. замрзната пченка
PACKSHOT

Постапка

Сварете ја пченката во теџере зовриена вода, или на пареа, по желба.
Загрејте ја рерната на 200 степени. Намачкајте со малку масло две тавчиња за мали мафини (со 24 калапи).

Измешајте во еден сад брашно, прашок за пециво, шеќер, кромид, шунка и сварената пченка. Додадете изматено јајце, млеко, масло, сол и бибер и замесете ја смесата. Поделете го тестото со лажичка во калапите за мафини.

Печете ги во загреана рерна 20 минути додека да добијат златно жолта боја. Оставете ги печените мафини околу 5 минути пред да ги извадите од калапите.
Можете да ги послужите топли или ладни.

На здравје!



Booking.com

Print Friendly
Средна оцена од готвачи

(5 / 5)

5 5 2
Оценете го овој рецепт

2 . го оцениле рецептот

Од истата кујна:
  • 401339

    Пита со јагоди

  • snickers

    Snickers

  • MOJATA-KUJNA-Krofni

    Крофни

  • MOJATA-KUJNA-Kuglof

    Куглоф

  • MOJATA-KUJNA-Domashna-pita

    Домашна пита

Add Comment Register



Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *


*

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Recipe Ads