Сите написи во Дали знаевте?

Зеленчукот и витамините

Од: | 0 Коментари | На:април 7, 2012 | Категорија : Дали знаевте?

Дали знате дека зеленчукот кој го јадеме денес има многу помалку витамини и минерали од тој што се конзумирал пред 50 години? Дали знаевте дека, според истражувањата, една порција на брокула одгледана во 1962 година имала 103 мг калциум, а една порција на брокула одгледана во 1992 година имала само 48 мг? Тоа е 53% пад во последните три децении! Во 1962... повеќе

Повеќе

10 малку познати факти за кафето

Од: | 0 Коментари | На:април 7, 2012 | Категорија : Дали знаевте?

Понеделник е! Повеќето од нас имаат потреба од онаа специјална напивка која ни помага да се разбудиме и да ја започнеме работната недела. Има ли подобар почеток на денот од чашка врело кафе? Прославувајќи го овој толку често конзумиран напиток, еве неколку помалку познати факти за кафето: Кафето е одкриено... повеќе

Повеќе

Што е суперхрана?

Од: | 0 Коментари | На:април 3, 2012 | Категорија : Дали знаевте?, Суперхрана

Називот “суперхрана” го имаат добиено некои прехрамбени продукти (одредени растенија, житарки и месо) кои содржат огромен број на хранливи состојки, минерали, витамини, есенцијални амино киселини, за кои научно е докажано дека значително влијаат на подобрување на здравјето, одржување на оптимална телесна тежина како и спречување на многу болести. Иако различни... повеќе

Повеќе