Сите написи во Безглутенска исхрана

Сте слушнале ли за зрното киноа?

Од: | 0 Коментари | На:април 3, 2012 | Категорија : Безглутенска исхрана, Суперхрана

Киноата е вид на растение слично на жито, по потекло од Јужна Америка. Била сметана за свето семе во античката цивилизација на Инките. Киноата природно има горчлива лушпа, меѓутоа најчесто се продава обработена. Придобивките од користењето на киноа во исхраната се многубројни и го оправдуваат нејзиното име – суперхрана на... повеќе

Повеќе

Елда – безглутенска “суперхрана”

Од: | 0 Коментари | На:април 3, 2012 | Категорија : Безглутенска исхрана, Суперхрана

Елда е вид на растение кое и покрај својот изглед (или англиското име Buckwheat) не е во сродство со пченицата и не е житарка, ниту трева. Елдата која ај користиме во исхраната е всушност семе на растението и е многу слична на сончогледовото семе. Во исхраната најчесто се користи брашно... повеќе

Повеќе