Суперхрана – Јачмен

Од : | 0 Коментари | On : април 7, 2012 | Категорија : Суперхрана

Јачменот освен што е жито со  низок гликемиски индекс, исто така е богато со растворливи и нерастворливи растителни влакна. Растворливите влакна му помага на телото во метаболизмот на маснотиите, холестеролот и јаглехидрати и го намалуваат холестерол во крвта.

Нерастворливи влакна промовираат здрав дигестивен тракт и го намалува ризикот од рак (на пример, карцином на дебелото црево). Исто така содржи антиоксиданси, па кај жените што редовно го конзумираат ја намалува веројатноста да се развие рак на дојка.

Јачменот го забавува варењето скробот, со што помага во одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта.

Share This Post!

Напишете коментар